Inmiddels weten we dat onze benodigde onderdelen aanstaande woensdag in Stavanger zullen aankomen. We hebben een hotel bereid gevonden om het voor ons in ontvangst te nemen. De levering was nog even spannend omdat er zoveel feestdagen zijn in deze tijd. Er zit niks anders op dan ons te berusten in ons lot. We moeten gewoon nog wat langer wachten en ondertussen maken we het er maar het beste van. Te voet, met de bus, per elektrische step crossen we wat af.

Nu moet ik zeggen dat we wel een goeie stad hebben uitgekozen daarvoor. Stavanger bestaat dit jaar 900 jaar en er zijn elk weekend wel festiviteiten. Ook zijn er hier wel 23 musea en uiteraard willen we graag naar de Preikenstolen, een bijzondere rots in een fjord hier wat verderop.
Noors Oliemuseum
Al die tijd kijken we vanaf de boot uit op een museum over olie. Het zwarte goud van Noorwegen. Daar moeten we toch echt even heen.

Noorwegen is een zeer welvarend land en dat komt vooral door de export van olie en gas. In de jaren ’70 kwam de exploitatie daarvan goed op gang en de welvaart groeide enorm. Door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland is de productie van olie en gas in Noorwegen zelfs met 8% gestegen.

In de jaren ’90 besloot de regering van Noorwegen een speciaal investeringsfonds in het leven te roepen. Een enorme Noorse spaarpot, waarvan de regering elk jaar 3 procent van de meeropbrengst mag gebruiken voor uitgaven. Daardoor heeft Noorwegen geld in overvloed om te investeren, bijvoorbeeld in zijn welvaartsstaat en ook in groene energie.
Zo hebben alle Noren een ouderdomspensioen en zijn gratis verzekerd van zorg. Per hoofd van de bevolking zit er ruim 200.000 euro in de pot.
Noorwegen investeert veel in water- en windenergie. Ruim 80% van hun eigen energieverbruik komt van waterkrachtcentrales en omdat de wateren rond de kust van Noorwegen vaak erg diep zijn, investeren ze daarom ook in drijvende windenergieparken.



Er is veel subsidie op elektrische auto’s, bijna 80% van alle Noren rijdt er een. Dit scheelt veel in de CO2 uitstoot. Ook betalen zij niet de belastingen die diesel- en benzineauto’s wel betalen én ze krijgen korting bij het parkeren, op tolwegen en op de veerboot.
De Preikenstolen
Vlakbij Stavangen in het Lysefjord is een bijzondere klif; de Preikenstolen. Graag willen we die niet alleen vanaf het water zien. We willen hem ook graag zelf beklimmen. De wandeling is ruim 4 kilometer en je gaat dan iets meer dan 600 meter omhoog. De klif is op de top afgeplat. Over een vlakte van ongeveer 25 x 25 meter kun je lekker even alles op je laten inwerken, picknicken of zoals iedereen volop deed; foto’s en filmpjes maken. We hebben menig fotoshoot gezien. Vooral de Aziatisch ogende wereldburger kon dat erg goed.






Het pad is aangelegd met behulp van sherpa’s uit Nepal en bestaat grotendeels uit grote stenen. Tijdens de matig zware wandeling wisselen de hoogte en het landschap sterk. Zo loop je door een bosachtig landschap, maar ook door moeras en rotsachtige gebieden. Het was bijzonder mooi, al moest je om dat te bewonderen echt wel even stil gaan staan. De grote blokken steen van diverse hoogtes maken dat je goed moet kijken waar je je voet zet.


die kromgebogen over de rotsen
tegen de wind
zichzelf een weg baant?’


Seismologen houden de klif goed in de gaten.

We hebben een fantastische dag beleefd. Het lijkt ons ook geweldig om door dit fjord te varen. Hopelijk lukt dat zeer binnenkort.
Bijgevoegd een filmpje wat Dennis maakte met de drone.
Leave a Reply